Drie redenen waarom je beleggingen in het rood staan

Take-away: Centrale banken proberen de inflatie af te remmen door de rente te verhogen, maar een stijgende rente zorgt ervoor dat de toekomstige winsten van bedrijven minder waard zijn. En hierdoor daalt de waarde van aandelen wereldwijd.

De maand april 2022 was de slechtste maand voor de beurs sinds de uitbraak van de pandemie. De Nasdaq, de beurs waar veel techbedrijven genoteerd staan, kende zelfs de grootste daling sinds de financiële crisis in 2008.

Dit zijn de drie voornaamste redenen dat je beleggingsportefeuille in het rood staat.

  • Oorlog in Oekraïne
  • Covid lockdowns in China
  • Stijgende rente

Waarbij het laatste de grootste reden is voor de daling van je beleggingen. Here's why. Om de financiële schok van de coronacrisis in 2020 op te vangen, zijn centrale banken tijdens de pandemie geld gaan bijdrukken. En wanneer centrale banken geld in het financiële stelsel pompen gaan aandelen omhoog. Maar je kunt je wellicht nog herinneren van de lessen economie op school dat als banken geld bijdrukken, dit automatisch leidt tot inflatie.

Well, here we are. De inflatie die is veroorzaakt door het uitgeven van nieuw geld wordt versterkt door de stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Voeg daar de disruptie van de wereldwijde supply chains als gevolg van de coronacrisis en lockdowns in China aan toe en je hebt de perfecte inflatiestorm.

Om inflatie tegen te gaan hebben centrale banken een grote rem waar ze aan kunnen trekken: renteverhoging. Door de rente te verhogen, zuigen ze geld uit het financiële systeem en gaat inflatie omlaag. Maar wat heeft dit te maken met de waarde van jouw beleggingsportefeuille? Nou, financiële markten houden niet van renteverhogingen, want een hogere rente zorgt ervoor dat de toekomstige winsten van bedrijven minder waard zijn. En daardoor daalt de waarde van aandelen wereldwijd.

Financiële markten zijn niet altijd rationeel op de korte termijn en een wereldwijde daling heeft soms niets te maken met de prestaties van individuele bedrijven. Want ondanks dat bijvoorbeeld Apple het afgelopen kwartaal een recordwinst van 90 miljard (!) boekte, staat ook dit aandeel lager.

In 2021 groeide de beurs met +/- 30%. Dit was natuurlijk geweldig voor je beleggingsportefeuille op de korte termijn, maar niet helemaal realistisch voor de langere termijn. Als je belegt met een lange beleggingshorizon dan is dit gewoon een wat minder jaar, want bekeken over de laatste 100 jaar geeft de beurs nog steeds een gemiddeld rendement van ongeveer 8% per jaar. En in een gemiddelde horen pieken en dalen. Het voordeel van deze periode is dat je nu bij elke keer inleggen meer aandelen krijgt voor je geld. Maar zoals je nu zelf ervaart is het gezegde buy low, sell high makkelijker gezegd dan gedaan.

Stay the course.