De weddenschap van één miljoen

Take-away: Via een weddenschap bewees miljardair Warren Buffett dat je op langere termijn met indexbeleggen een beter rendement behaalt dan de professionals op Wall Street.

In het leven is de regel dat professionals hun werk een stuk beter doen dan particulieren, maar in het geval van beleggen toont de data aan dat dit keer op keer eigenlijk niet het geval is. Toch denken veel mensen nog steeds dat professionele beleggers consistent meer rendement maken op hun beleggingen dan particulieren die via indexfondsen beleggen. Ook Warren Buffett, één van de meest succesvolle investeerders ter wereld, zet vraagtekens bij de kundigheid van professionele beleggers. Daarom ging hij een weddenschap aan met een hedge fund manager voor 1 miljoen dollar. Wie na 10 jaar beleggen het hoogste rendement met zijn beleggingen zou behalen zou winnen.

Buffett’s weddenschap

Het begon allemaal in 2006 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het bedrijf van CEO Warren Buffett. Die aandeelhoudersvergadering is een groot evenement en wordt door beleggers ook wel de kapitalistische versie van Woodstock genoemd. Beleggers van over de hele wereld vliegen naar Nebraska om Buffett te horen spreken over de staat van Berkshire Hathaway en andere financiële onderwerpen. In 2006 was dat het onderwerp hedge funds. Buffett stelde dat het rendement van hedge funds en de hoge kosten die ze rekenen het geld niet waard zijn! En om zijn statement kracht bij te zetten daagde hij hedge fund managers uit om een weddenschap met hem aan te gaan om te bewijzen dat zij het gemiddelde rendement van beurs wél zouden kunnen verslaan.

Wat zijn hedge funds?

Hedge funds zijn beleggingsfondsen die actief beheerd worden door hedge fund managers, oftewel professionele beleggers. Beleggen in hedge funds is relatief duur, aangezien je als particulier een hoge management- en performance fee betaalt voor het uitzoekwerk van de hedge fund managers. Een jaarlijkse management fee van 2% over je belegd vermogen is bijvoorbeeld heel normaal, met daar bovenop een performance fee van 20% van je winst boven een bepaald niveau.

Wie behaalt het hoogste rendement

Op 1 januari 2008 durfde hedge fund manager Ted Seides de weddenschap met Warren Buffett aan te gaan. Wie na 10 jaar het hoogste rendement had behaald zou 1 miljoen dollar krijgen. Heel veel geld natuurlijk, maar voor Buffett (met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard) stelt dat niet zo veel voor. Voor zijn kant van de weddenschap investeerde Ted Seides zijn geld in hedge funds, maar Buffett koos niet voor zijn eigen bedrijf, Berkshire Hathaway, of voor aandelen in een aantal losse bedrijven. Nee, voor deze weddenschap koos Buffett voor een “saai” indexfonds! Een indexfonds is ook een beleggingsfonds, maar in tegenstelling tot hedge funds wordt een indexfonds passief beheerd. Welke aandelen er in het fonds worden opgenomen en in welke verhouding wordt dus niet door een dure professionals bepaald, maar hangt af van de index die het fonds volgt. Voor deze weddenschap koos Warren Buffett voor een indexfonds dat de S&P 500 volgde. Met de S&P 500 index wordt de beurskoers van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in Amerika gevolgd en dit is ook één van de fondsen waarin je belegt met Pennywise.

Het ontstaan van het eerste indexfonds

Opvallend genoeg zijn indexfondsen een relatief nieuwe uitvinding. Het eerste indexfonds werd namelijk pas in 1976 ontwikkeld en op de markt gebracht door John C. Bogle. John had een wetenschappelijk artikel gelezen van de bekende econoom Paul Samuelson waarin Samuelson liet zien dat er geen wetenschappelijk bewijs was dat professionele investeerders (waaronder hedge fund managers) goede investeringskeuzes konden maken. Op de lange termijn bleken professionele investeerders het zelfs slechter te doen dan de gemiddelde markt, zeker als je de kosten die ze rekenden voor hun ‘gave’ om aandelen te kiezen ook nog meenam in de rendementsberekening.

Bogle’s onderzoek

Toen John C. Bogle het onderzoek van Paul Samuelson las was hij zelf al 20 jaar een professionele belegger bij een hedge fund en hij was onder de impressie dat het hedge fund waar hij werkte een goed rendement behaalde. Toch besloot hij op onderzoek uit te gaan. Hij pakte de resultaten van het hedge fund waar hij werkte van de afgelopen 35 jaar erbij, rekende het gemiddelde jaarlijkse rendement uit en kwam tot de conclusie dat Samuelson ook wat betreft het hedge fund waar hij werkte gelijk had: het rendement van professionele investeerders was op de lange termijn slechter dan het gemiddelde van de markt.

Dit inzicht motiveerde John Bogle om niet veel later Vanguard op te richten en het eerste indexfonds op de markt te brengen. In plaats van zelf te beslissen welke bedrijven hij wel en niet in dat indexfonds zou opnemen, pakte hij de 500 grootste bedrijven die in Amerika op de beurs genoteerd waren creëerde de S&P 500 index. Zijn visie: In plaats van opzoek te gaan naar een naald in een hooiberg, koop gewoon de hele hooiberg. In de eerste paar jaar was Bogle’s indexfonds niet echt populair. Zijn doel was om een belegd vermogen van 150 miljoen dollar op te halen, maar hij kwam niet verder dan 11 miljoen. Maar Bogle zette door. En met veel succes! Op dit moment is Vanguard namelijk een van de grootste aanbieders van indexfondsen en ETF’s met een beheerd vermogen van 7 miljard dollar.

Het verloop van de weddenschap

Begin 2009, slechts een jaar na de start van de weddenschap, zag het er naar uit alsof Ted Seides zou gaan winnen. Het was midden in de financiële crisis en de hedge funds waar Ted in had geïnvesteerd hadden hier handig op ingespeeld waardoor ze hun verliezen enigszins konden minimaliseren. Ted’s investeringen stonden op een verlies van ‘slechts’ 25%, terwijl het indexfonds van Warren Buffett op een verlies van 45% stond.

De winnaar

Helaas voor Ted Seides bleef het geluk niet aan zijn zijde. De jaren erop versloeg het indexfonds van Warren Buffett jaar na jaar de hedge funds van Ted. Op 31 december 2017 was het tijd om de winnaar te bepalen, maar eigenlijk was het vanaf 2015 al duidelijk dat Buffett de weddenschap zou gaan winnen. In de 10 jaar tussen 1 januari 2008 en 31 december 2017 behaalde het S&P 500 indexfonds een rendement van gemiddeld 7.1% per jaar. De hedge funds van Ted Seides daarentegen behaalden slechts een rendement van 2.2% per jaar na aftrek van de kosten in diezelfde periode.

Wat kan jij van deze weddenschap leren?

De les die je uit deze weddenschap kan trekken is dat het zelfs voor professionele investeerders die hier jarenlang voor hebben gestudeerd en dagelijks mee bezig zijn, praktisch onmogelijk is om consistent de markt te verslaan door actief te handelen op de beurs. Natuurlijk kun je af en toe geluk hebben met een slimme investeringskeuze, maar op de lange termijn is het eigenlijk als actieve belegger bijna onmogelijk om het beter te doen dan een indexfonds. Een bijkomend voordeel van indexbeleggen is dat het je veel minder kost, en dat je een gemiddeld rendement kan verwachten. Een gemiddeld rendement klinkt misschien middelmatig, maar zoals we hebben gezien in deze weddenschap kan je op de lange termijn daar gewoon het rendement van professionals mee verslaan.

Dit artikel is gebaseerd op een aflevering van Planet Money: Index Funds & The Bet.

Update september 2021: Ook de pensioenfondsen in Nederland beginnen in te zien dat indexbeleggen over de langere termijn de beste resultaten geeft. (Bron)